Na het Nederlandse Film Festival had Femme Magazine’s Mariëlle de stemming te pakken en zag ze de film Wonderbroeders die al haar lachspieren samentrok.
Nederlands Film Festival
In Utrecht en omstreken was er geen ontkomen aan het filmfestival. Overal en op elk moment geuberde er wel íets dat met de jaarlijkse festiviteiten te maken had. Zelfs tijdens het uitgaan. En was je uitgaansgelegenheid Tivoli Vredenburg, dan kon je je geluk op en hoefde je alleen maar in de centrale hal te staan om de BN-ers aan je voorbij te zien komen. Zo liepen Kim van Kooten en haar man Jacob Dwerig gewoon in het wild langs Mariëlle toen ze bij Tivoli naar binnen ging. Als je dan niet in de filmstemming komt, dan weten wij het ook niet meer.
Lachwekkende cast
Mariëlle had de smaak flink te pakken en snakte naar een 88 minuten durende zit in een zacht, rood bioscoopstoeltje. Op tv kwam er een reclame voorbij van Wonderbroeders en die reclame bood perspectieven. Zeker toen benoemd werd dat het van dezelfde makers was als de hitfilm De Marathon, die haar ook al in een scheur deed liggen. Ook deze keer werd de film geregisseerd over mannen met een doel. En bij de bekendmaking van de cast, die onder andere bestond uit Thomas Acda, Egbert Jan Weeber, Ton Kas, Martin van Waardenberg, Kees Hulst en Noortje Herlaar, wist ze dat het goed zat.
Het verhaal
Vijf monniken worden uit hun klooster gezet. De voorlichting hierover is niet helemaal bij hen aangekomen en daardoor komt het nogal als een shock als de voorbereidingen voor de nieuwe bestemming van het klooster (in hun ogen) spontaan in volle gang worden gezet. Het klooster wordt namelijk een wellness resort. Daar zijn de mannen het niet mee eens en ze doen hun beklag. In antwoord daarop wordt hen meegedeeld dat ze het klooster wel kunnen behouden, als zij zelf de kosten van €8000,- per maand op zich nemen. Dat wordt lastig voor vijf mannen waarvan het enige werk dat ze doen bestaat uit het onderhouden van zichzelf, het klooster en de daarbij horende tuin. Ze smeden een plan, maar staat dat plan niet haaks op hun geloofsovertuiging?
Voor wie na De Marathon smacht naar meer van dit kaliber: dit is je kans! In grote lijnen hebben de twee films namelijk veel met elkaar overeen. In beide films heeft een groep mannen een onvoorzien probleem. Dit probleem willen ze kosten wat het kost oplossen en daarmee komen ze in een tweestrijd terecht. Bij De Marathon bestond de tweestrijd uit een marathon lopen zonder ooit echt gesport te hebben. En bij Wonderbroeders ontstond de tweestrijd uit de normen en waarden van het geloof die verbroken zouden worden als ze hun strijd met het behouden van hun klooster zouden voortzetten. Beide films hebben momenten waarbij je het zowat in je broek doet van het lachen. Bij de vraag “aanrader of afrader?” antwoorden we volmondig: aanrader!
Één reactie op “Gezien: Wonderbroeders”
Het klinkt heel leuk!