Een loods, 15 totaal verschillende mensen die hun leven een jaar lang in de koelkast zetten, een afgelegen gebied, een kale loods (er is zelfs nog geen slaapplek of toilet), geen contact met de buitenwereld en camera’s die dag en nacht alles vastleggen, dat zijn de ingrediënten die John de Mol in de cocktailshaker heeft samen geschud en in de beeldbuis heeft geschonken als Utopia.
Big Brother is gereïncarneerd in een ander jasje genaamd Utopia. Een nieuw tv-programma dat sinds een week elke dag om 19:30 te zien is op SBS6 en voor wie niet kan wachten is het altijd live te volgen vanaf de website. Het spel is gebaseerd op het boek Utopia van Sir Thomas More, dat ongeveer 500 jaar geleden verscheen. Op de eeuwenoude bladzijden wordt de ideale samenleving beschreven op het fictionele eiland Utopia. Op deze plek, binnen deze samenleving, is iedereen gelukkig en heerst gelijkheid, overvloed en tevredenheid. Aldus het boek. Nu maar eens zien of deze termen ook aan bod komen als het script van het boek wordt gerealiseerd met echte mensen.
Je moet het zien als de geboorte van een nieuwe samenleving. Utopia is het land, de bewoners zijn vers en zij moeten hun samenleving opbouwen. Nu is alles nog kaal, maar daar komt verandering in. Wat ze nu hebben: een kale loods, een onbewerkt stuk land, een kleine veestapel, één aansluiting voor water en elektriciteit, één telefoon en een geldbedrag. Daarnaast mochten ze nog een kistje inladen met persoonlijke eigendommen die voor hen het belangrijkste zijn om te overleven. Dat is de reden dat sommige vrouwen met mascara te zien zijn. Misschien hadden ze beter een sanitaire voorziening kunnen inpakken. Met deze faciliteiten moeten ze het doen. Hiermee moeten ze een nieuwe gemeenschap vormen in één jaar. Want dat is de tijd dat ze in Utopia verblijven. Wel zal elke maand één iemand het ‘beloofde land’ verlaten, en zal er iemand van buitenaf, die persoon vervangen. Degene die erbij komt is niet zomaar iemand. Hij moet zichzelf voordat Utopia betreden wordt, al bewezen hebben. Hij moet een visum voor Utopia verdienen door met de bewoners mee te denken op de website. Doordat er elke maand een wisseling van de wacht plaatsvindt, blijft het programma boeien. Hoewel er waarschijnlijk nog genoeg momenten komen dat het spel zal blijven boeien, zoals we eerder ook gezien hebben in gelijkmatige formats zoals Big Brother en De Gouden Kooi.
Q: Heb jij al aan de Utopia-verslaving toegegeven?
3 reacties op “Big Brother in de tegenwoordige tijd: Utopia”
Ik heb het niet gezien dus weet niet of ik hieraan verslaafd zal worden 😉
heb het nog niet gekeken!
Heb even naar de livecam gekeken eerder deze week en ook een aflevering gezien, maar eerlijk gezegd boeit het me (nog?) niet zo.