Langzaam maar zeker doet de herfst zijn intrede. De kachels gaan aan, kaarsjes worden weer gebrand en gaan ons weer warmer kleden. Nu de herfst er daadwerkelijk is, kiezen wij steeds vaker voor traditionele Hollandse gerechten zoals een stamppot, maar deze kunnen we ook zeker een buitenlands tintje geven…
We zijn allen bekend met de verschillende producten van Kikkoman, die over het algemeen gebruikt worden bij de bereiding van typisch Aziatische gerechten. Denk aan sushi, wok gerechten en verschillende oosterse groente en vleesschotels. Wij gaan deze herfst liever een stapje verder. Durf eens te variëren en geef de typische Hollandse winter gerechten een Japans tintje door bijvoorbeeld een sojasaus toe te voegen of te koken met een teriyakimarinade.
We kennen allemaal de boerenkool, hutspot en zuurkoolstamppot. Nog zo’n heerlijke herfstgroente zijn spruitjes, niet iedereens favoriet maar dit gerecht is zeker het proberen waard. Ook hier kun je een smaakvolle stamppot van maken. Om deze dus net iets anders te bereiden dan dat we gewend zijn marineren we de spruiten in een oosterse marinade, dit zorgt voor een spannende smaaksensatie.
Ingrediënten
- 600 gram kruimige aardappels
- 60ml sojamelk
- 1 el rijstazijn
- 1 el sesamolie
- 400 gram spruiten
- 2-3 el Kikkoman teriyakimarinade
- 75 gram cashewnoten
- 3 el kokosolie
- 2 kleine uien
Benodigdheden
Kookpan, wok, grote kom, snijplank, mes, bord, pureestamper, vergiet
Bereidingswijze
Schil de aardappelen en snijd deze door de helft. Kook de aardappelen in water in ca. 25 minuten gaar. Giet ze af en voeg de melk toe, breng het geheel weer aan de kook en stamp de aardappels tot puree. Roer de rijstazijn en sesamolie door de puree.
Maak de spruiten schoon en halveer deze. Kook de spruiten in water in ca. 6 minuten beetgaar. Laat ze in een vergiet uitlekken.
Meng in een kom de spruiten met de teriyakimarinade. Verhit de wok zonder olie en rooster hierin de cashewnoten lichtbruin. Strooi ze op een bord. Snijd de uien in halve ringen, verhit de olie in de wok en fruit de uien op laag vuur. Voeg de spruiten met de marinade toe en roerbak deze voor vier minuten. Schep de spruitjes met een paar grove bewegingen door de puree.
Schep de stamppot op het bord en strooi hier de cashewnoten overheen. Druppel eventueel nog wat extra sesamolie over het gerecht en er staat weer een prachtige vegetarische maaltijd op tafel.
Één reactie op “Stamppot gebakken teriyakispruitjes met cashewnoten”
Mmmmm ik ben dol op spruiten eten 😉