Categorieën
Food & health Gezond eten Recepten

Sinterklaasje kom maar binnen…

Zie ginds komt de stoomboot uit het warme Spanje weer aan. En wie brengt hij ons…? Onze Sinterklaas met zijn pietermannen. En dat ze paars, oranje, stroopwafelbruin of zwart zijn… daar laten wij ons niet over uit. Wij zijn gewoon blij dat ze weer in het land zijn en lekkers meebrengen.

speculaas1

Ook al konden wij in augustus de pepernoten al kopen in de winkels (werkelijk waar… het wordt steeds vroeger), we kunnen er nu nog steeds geen genoeg van krijgen. Zodra de winkels zich vullen met vrolijke sinterklaasliedjes en alle soorten kruidnoten ons tegemoet komen (yumyum choconoten)krijgen wij zin in dat gezellige avondje. En dat gaan we niet vieren zonder wat lekkers .

En ja, zelfs speculaas proberen we gezonder te maken, want de maand december zorgt ongemerkt al voor de nodige extra pondjes.  En alle kleine beetjes helpen dus ook eens stuk van dit speculaas met natuurlijke suikers en vezels, deze vindt je zeker niet in de supermarkt.

Ingrediënten

  • 120 gram boekweitmeel
  • 80 gram amandelmeel
  • 6 el zonnebloemolie
  • 50 ml honing
  • 1 ei
  • 3 el speculaaskruiden
  • 5 el sojamelk
  • 35 gram gebrande amandelen
  • 5 el honing
  • Handje bloem
  • Zout

Benodigdheden

Mengkom, handmixer, lepel, deegroller, bakpapier

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 175 graden.

Doe het amandelmeel, boekweitmeel, zonnebloemolie, honing, ei en kruiden in een mengkom.

speculaas 2

Mix dit met de handmixer.  Er ontstaat nu een kruimelig deeg.

speculaas 3

Voeg er sojamelk aan toe en meng en meng met je handen het deeg nogmaals goed door en maak er een bal van.

speculaas 4

Bestuif je werkblad met een handje bloem en leg hier de deegbal op.

Rol het deeg uit met de deegroller tot een mooie plak van ongeveer 1 cm dik.

Leg de plak op het met bakpapier bekleedde ovenplaat en druk de ongebrande amandelen in het deeg, bestrooi het met wat zeezout en schenk de honing over het deeg heen.

speculaas 5

Bak het speculaas af in de oven voor ongeveer 30 minuten, zo zorg je ervoor dat het speculaas niet helemaal hard bakt (TIP!) zo krijg je het effect alsof de speculaasbrokken al wat ouder zijn. Wil jij het speculaas wel hard bakken.. bak de plak dan in 45 minuten mooi bruin.

speculaas 6

Een heerlijk stuk speculaas, maar dan net iets gezonder.

Één reactie op “Sinterklaasje kom maar binnen…”

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.