Vraag jij je ook wel eens af of het echt heel nodig was om die donuts in de aanbieding te kopen, of om toch die reep chocolade op de band bij de kassa te leggen omdat het toch die “maandelijkse periode ”is. Onze honger of liever gezegd de honger die we voelen wordt beïnvloedt door verschillende factoren. Er bestaan zeven soorten honger, Femme Magazine zal ze voor je beschreven.
Ooghonger
Kijk eens in de etalage van de bakker en het water loopt je mond in. Door het beeld en wetende hoe het smaakt krijg je er al trek in.
Neushonger
De tijd komt er weer aan, gezellige kerstmarktjes, de oliebollen kraam waar die heerlijke zoete lucht vandaan komt. Het herinnert je aan heerlijke smaken die daar bij horen. Daardoor neem je eerder een zak oliebollen mee naar huis
Vaak eten we zo onbewust dat we amper proeven wat we eten. Voor de te je favo serie kijkend eten we een heel pak koekjes leeg zonder er ook maar bij stil te staan hoe het eigenlijk gesmaakt heeft. Textuur en smaak maken een lekkernij, hier moet je van genieten. Kauw langer op je voedsel om zo beter de verschillende smaken te herkennen.
Maaghonger
Knorren, lichte hoofdpijn, duizelig gevoel, misselijk. Dit zijn allemaal signalen dat ons lichaam laat merken dat het voeding nodig heeft.
Lichaamshonger
Ons lichaam is een machine, deze heeft brandstof nodig anders loopt het niet meer. Het word beïnvloedt door klimaat, tijd van het jaar, de energie dat het nodig heeft. Je voelt het door je
knorrende maag, door een gebrek aan energie of een ongemakkelijk gevoel. Van de 7 is het de moeilijkst te vatten honger, maar het valt op dat mensen met diabetes vaak beter weten wat hun lichaam nodig heeft, omdat ze, net als sportmensen, de signalen van hun lichaam leren lezen.
Harthonger
In alle romantische films lepelen vrouwen hele emmers roomijs leeg als ze een gebroken hart hebben, zie SATC. Voor veel vrouwen is dit heel herkenbaar. Voor ieder van ons is eten gelinkt aan emoties, al is het omdat de herinnering aan speciale momenten ervoor zorgt dat we bepaalde etenswaren associëren met warmte en geluk. Een betere manier om deze honger te stillen is bijvoorbeeld: troost, gezelschap, een gesprek, vriendschap of liefde. Dus bel een vriendin op om even lekker mee te gaan kletsen.
Mindhonger: Ik ga morgen weer op dieet hoor. Want ik heb hard gewerkt en ik verdien het gewoon. Bovendien wil ik niet zo ongezellig zijn en eet ik ook gezellig eens een ijsje mee. Vanaf morgen, ja morgen ga ik weer op mijn eten letten. Gezond eten, alleen fruit als tussendoortje, drie keer per week hardlopen en afvallen!
Hoe vaak heb je dit al tegen jezelf gezegd? We blijven maar nadenken over eten. We vinden van onszelf dat we goed gewerkt hebben en dat verdient een pizza of je denkt dat je straks misschien wel honger zou hebben en eet een extra boterham. Dit is mindhonger, het wordt getriggerd door: alle mogelijke gedachten en je kunt het stillen door je van je gedachten bewust te worden en jezelf af te vragen wat er op dat moment te stillen valt..
Dus de volgende keer wanneer je impulsief wat wilt eten, denk goed na wat je nou precies voelt en maak een bewuste keuze.
2 reacties op “Mindhonger”
Wat ’n leuk artikel! Bij het lezen van “.. gezellige kerstmarktjes, de oliebollen kraam ..” loopt het water me al in de mond haha :p
Ik maak de laatste tijd bewustere keuzes en laat ongezonde dingen nu ook makkelijker liggen 🙂
Wat een leuk artikel! Ik herken ze allemaal.