En slaat de stress voor feestdagen al toe? Heb je al je kookboeken al doorgebladerd en sta je met je handen in het haar. Geen nood want Femme zorgt dat jij een feestelijk voorgerecht op tafel zet.
Mini Coq au vin, lamb rackhapjes, broccoli cappuccino’s ja het klinkt allemaal heerlijk. Maar als amateurchefs zijn dit niet de gerechten waar we ons aan willen wagen met de kerst. Heel de kamer vol met familie zorgt misschien wel voor een druk waar we niet goed onder presteren. Daarom beginnen we het diner wat makkelijker en maken we een home made ragout.
Want ook hier komt een lastige bereidingstechniek om de hoek kijken, namelijk een roux maken. Dat is een manier om een heerlijke binding in een gerecht te maken. Zo laat je toch je keukenkunsten zien en kan de familie genieten van een prachtig, zelf gemaakt pasteitje met een goed gevulde ragout.
Ingrediënten
- 100 gram boter
- 120 gram volkorenbloem
- 450 gram champignons
- 100 gram doperwten (diepvries)
- 1 kipfilet
- 2 blokjes kippenbouillon
- 1L water
- Peper
- 4 plakken bladerdeeg
- 1 ei
Benodigdheden
2 pannen, koekenpan, mes, snijplank, siliconenspatel, siliconenkwast, vork, bakpapier
Bereidingswijze
Neem een pan en vul deze met een halve liter water, één bouillonblok en de kipfilet. Kook de kip in 30 minuten gaar. Neem de kipfilet en snijd deze in fijne stukjes.
Verwarm de oven voor op 180 graden. Leg de bladerdeeg bladen op een met bakpapier bekleedde ovenplaat. Wij hadden wat grotere bladen dus hebben deze dubbel gevouwen, de randjes aangedrukt en met de vork gaatjes in geprikt. Om een mooie glans te krijgen zijn de bladerdeegbladen ingesmeerd met een geklutst eitje. Bak de pasteitjes in 15-20 minuten goudbruin.
Snijd de champignons in plakjes en bak deze in een koekenpan mooi goudbruin.
Maak van het andere bouillonblokje alvast een halve liter bouillon, deze heb je dadelijk nodig voor de ragout.
Neem de volgende pan en laat hier de boter in smelten, neem de siliconenspatel en voeg de bloem toe. Zet het vuur laag en roer de bloem goed door. De kunst is om het deeg nu rustig gaar te bakken, roer daarom steeds het deeg door zodat het ook niet de kans krijgt om aan te bakken. Bak dit in ongeveer 6-8 minuten gaar.
Voeg eerst de doperwten toe en nu beetje bij beetje de bouillon erbij, blijf nog steeds goed roeren. Blijf bouillon toevoegen totdat de ragout de juiste consistentie heeft. Dit kun je helemaal zelf bepalen.
Laat de ragout ongeveer 10 minuten op laag vuur sudderen. Voeg de gesneden kipfilet en champignons toe en roer dit goed door.
Neem de pasteitjes en snijd hier een vierkantje uit de bovenkant. Vul het bakje royaal met ragout en breng op smaak met wat verse peper.
Één reactie op “Feestelijke ragout”
Mmmmm, daar hou ik zoveel van!
Maar om ragout ooit zelf te maken…. dacht nooit zal ik het kunnen….
Nu ik hier lees hoe gemakkelijk het is zal het me vast en zeker wel lukken 😉
Dank jullie wel voor het recept.
Leuk dit met de volgers en lezers geshared wordt……