Categorieën
Fashion Inspiratie

Hoe kies je de juiste zonnebril?

Zowel veel celebs als non-celebs gaan tegenwoordig de straat niet meer op zonder zonnebril, het is een vast onderdeel van de outfit geworden. Hierdoor wordt vaak wel een beetje vergeten waar dit item nu echt voor bedoeld is: het beschermen van je ogen tegen de schadelijke ultra-violette stralen van de zon. Zijn jouw ogen voldoende beschermd, wat kan er gebeuren als dat niet zo is en hoe kies je nu de voor jou meest geschikte zonnebril?

Waarvoor dient een zonnebril

 Terwijl de meeste mensen een zonnebril tegenwoordig vooral zien als accessoire is deze in beginsel natuurlijk bedoeld om je ogen te beschermen tegen zonlicht en de schadelijke UV- stralen. Onder normale omstandigheden hebben je ogen geen bescherming nodig, maar bij zon des te meer want de weefsels van je ogen zijn ontzettend gevoelig voor zonlicht. Je ogen beschermen zichzelf in contact met zonlicht al enigszins doordat je pupillen automatisch kleiner worden zodat er minder zonlicht tot de oogbal kan doordringen en als de zon zó fel is dat je bijna verblindt wordt sluit je als reflex meestal snel je ogen, maar voor echt goede bescherming is een zonnebril zeker geen luxe maar pure noodzaak. Naast het feit dat je huid door de zon kan verbranden kunnen je ogen dat ook. In ernstige gevallen kan dit leiden tot de aandoening fotokeratitis, ook wel bekend als lasogen of sneeuwblindheid, waarbij het buitenste cellaagje van je ogen, het hoornvlies, verbrandt. Dit resulteert in knalrode ogen die je nauwelijks open kunt houden en waarmee je bijna geen licht kunt verdragen. Verder kan teveel blootstelling aan ultra-violette straling op lange termijn onder andere ernstige beschadiging van het hoornvlies van je ogen, glaucoom (verhoogde druk in je oogbal) en staar veroorzaken.

Om er zeker van te zijn dat een zonnebril je ogen voldoende beschermt moet deze van het label UV- 400 of 100% UV- bescherming voorzien zijn. Ook moet je altijd even controleren of de glazen voldoen aan de verplichte CE-norm. Tevens moet een goede zonnebril overigens niet alleen je ogen, maar ook de huid rond je ogen beschermen. De huid rondom je ogen is zoals je misschien al wel weet heel dun en gevoelig en bij (veelvuldige) blootstelling aan UV-straling kunnen er snel rimpels en kraaienpootjes ontstaan. Let er daarom op dat je zonnebril je gehele oog (dus ook je oogleden) en de huid rondom je ogen bedekt.

De vorm van de zonnebril

Buiten het feit dat een zonnebril je ogen beschermt wil je er natuurlijk ook wel een beetje hip en leuk bijlopen. Het is belangrijk een bril te kiezen die bij je past en niet zomaar als een kip zonder kop achter alle trends aan te lopen en een bril te dragen waar je je helemaal niet lekker bij voelt. Het bepalen van een vorm bril die je goed zal staan hangt vooral af van de vorm van je gezicht. Een algemene regel is te kiezen voor een bril met een vorm die tegenovergesteld is aan de vorm van je gezicht. Heb je bijvoorbeeld een rond gezicht, ga dan voor een hoekig montuur en andersom. Als je gezicht relatief groot is ten opzichte van je lichaam kun je gerust een grote bril kiezen, want die zal je gezicht kleiner doen lijken. Heb je een klein, smal en fijn gezichtje pas dan op met te grote brillen, want daar verdrink je waarschijnlijk in. Wanneer je een nogal grote opvallende neus hebt is voor jou vooral een grote zonnebril geschikt en een kleine neus vraagt om een bril die wat hoger op je neusbrug staat.

Ovaal gezicht
Wanneer je een ovaal gezicht hebt kun je eigenlijk alle soorten en maten zonnebril hebben, maar het allermooiste voor jou is een bril die even breed of net iets breder is als het breedste deel van je gezicht.

Rond gezicht
Wanneer je een rond gezicht heb is jouw ideale zonnebril er één die je gezicht langer en slanker maakt. Ga daarvoor op zoek naar een recht of hoekig montuur met een donkere kleur, zo lijkt je gezicht smaller en langer. Houd het montuur in ieder geval klein.

Hartvormig gezicht
Een hartvormig gezicht vraagt om een zonnebril die de bovenste helft van je gezicht accentueert en je wangen wat minder aanwezig maakt. Kies daarom niet voor al te grote of brede modellen, maar ga voor een montuur dat van onderen wat breder is dan van boven. Ook felle kleuren kun je prima hebben omdat die de aandacht op je ogen gericht houden.

Vierkant gezicht
Als je gezicht vierkant is kun je het beste voor een zonnebril gaan die de hoeken van je gezicht wat verzacht. Een ronde of een ovaalvormige bril vormt een goed contrast met je gezicht en zal deze wat meer lang dan breed laten lijken.

Hoekig en lang gezicht
Je kunt het beste een montuur met grote glazen kiezen omdat deze het centrale gedeelte van je gezicht bedekt en je gezicht optisch minder lang maakt.

Kleur van de glazen

Bruine glazen
Bruine glazen zorgen voor minder verblinding door zonlicht, maar vervormen wel kleuren en maken het zonlicht erg wazig. Bruine glazen filteren vooral het blauwe licht van de hemel wat fel op sneeuw en natte oppervlakken kan reflecteren, waardoor je daar wat minder last van hebt.

Grijze glazen
Grijze glazen verminderen de sterkte en felheid van het zonlicht en hebben het voordeel dat ze weinig of geen kleurverandering geven. Doordat je bij minder licht minder kleur ziet worden kleuren wel minder intens, maar dat geldt voor alle zonnebrillen.

Groene glazen
Met groene glazen kun je nog vrij helder zien, terwijl er toch veel licht tegengehouden wordt.

Roze glazen
Roze glazen zijn vooral geschikt voor watersporters want deze zorgen voor een goed contrast tegen een zowel blauwe als groene achtergrond. Roze glazen zijn echter af te raden in het verkeer, omdat ze kleuren vaak iets vervormen.

Gele glazen
Gele glazen verscherpen je zicht, maar vervormen kleuren en zijn niet echt bestand tegen fel zonlicht omdat ze vrij veel licht doorlaten. Gele glazen zorgen voor het waarnemen van meer diepte en beter zicht bij nevel en mist en worden daarom vooral veel gebruikt door piloten, watersporters, vissers en jagers.

Soorten glazen

Polariserende glazen
Polariserende glazen zijn ontworpen om verblinding door licht dat wordt weerkaatst op gladde oppervlakken zoals water, sneeuw, ijs, een nat wegdek en autoruiten te minimaliseren door het gebruik van een speciale polarisatiefilter. In tegenstelling tot standaard glazen laten polariserende zonnebrilglazen alleen nuttig licht door.

Fotochrome glazen
Fotochrome glazen zijn beter bekend als meekleurende glazen en deze worden donkerder naarmate er meer (UV-)licht is.

Spiegelglazen
Wanneer je iemand aankijkt die een zonnebril met spiegelglazen op heeft zul je jezelf  zien. Daarnaast verbergen deze glazen de ogen, wat voor veel mensen één van de redenen is om zo’n zonnebril te dragen. De weerspiegelende glazen worden gemaakt met een extra coating waarvan een bekend nadeel is dat de glazen veel sneller krassen oplopen dan andere varianten.

Anti-reflecterende coating glazen
Een anti-reflectie coating is een bewerking die wordt toegepast om te voorkomen dat vervelende schitteringen van  lichtstralen je beeld verstoren en hiermee ziet zowel jij als iemand anders geen schitteringen meer in je glazen. Daarnaast verbetert een anti-reflectie coating de kwaliteit van je zicht aanzienlijk omdat er meer licht door het glas wordt gelaten.

Wat voor kleur en montuur zonnebril heb jij en denk je dat deze jouw ogen voldoende beschermt?

3 reacties op “Hoe kies je de juiste zonnebril?”

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.