Categorieën
Fashion

Draag jij de juiste beha (maat)?

Uit recent onderzoek is gebleken dat ruim 80% van de vrouwen een verkeerde beha-maat draagt en nu is dat op zich niet zo heel vreemd, want het vinden van een beha met de juiste cupmaat is lastiger dan je denkt. Nu de zomer zich weer heeft aangediend en de strakke en lichte shirtjes weer tevoorschijn komen worden we ineens weer met allerlei soorten beha-leed geconfronteerd.

Het belang van een beha

De belangrijkste functie van een beha is het ondersteunen van de borsten, die met name uit vet- en klierweefsel bestaan. De borsten worden op hun plaats gehouden door de huid en banden die uit bindweefsel bestaan. Met deze banden zitten de borsten vast aan de dieper gelegen grote borstspier. Deze banden zijn heel rekbaar waardoor borsten zonder ondersteuning al snel gaan hangen. In hoeverre je borsten van nature ondersteund worden is afhankelijk van de sterkte en kwaliteit van het bindweefsel van de banden.

Tijdens beweging gaan borsten door hun gewicht op en neer en heen en weer waardoor de banden het zwaar krijgen te verduren, want zij moeten al deze bewegingen tenslotte opvangen. Een goede beha met de juiste maat ondersteunt de werking van de banden waardoor eventuele pijnklachten en de kans dat de banden beschadigen voorkomen kunnen worden.

Vanaf wanneer een beha dragen?

Veel meiden vragen zich af wanneer ze moeten beginnen met het dragen van een beha. Eigenlijk is het antwoord hierop heel simpel, zodra je merkt dat je borsten beginnen te groeien is het tijd voor een beha. Een beha geeft je (groeiende) borsten steun en door op tijd te beginnen met het dragen van een beha voorkom je dat je later zogenaamde ‘hangborsten’ krijgt.
Bovendien staat je kleding met het dragen van een beha ook vaak wat beter en wanneer je borsten al wat groter zijn zul je merken dat het met bijvoorbeeld sporten of rennen heel prettig is wanneer je een stevige beha draagt.

Misverstanden

Er bestaan heel wat misverstanden over beha-maten, zo denken de veel mensen dat de letter van de beha-maat (de cupmaat) iets zegt over de grootte van de borsten. Dit is niet waar, want de cupletter zegt alleen iets over het volume van de borsten. Het zijn juist de cijfers die meer over de grootte van de borsten vertellen, want dit cijfer hangt af van je totale borstomvang. Zo is een D cup bij iemand met een smalle taille dus kleiner dan een B cup bij iemand met een grote taille.

Er zijn speciale tabellen die je kunnen helpen bij het kiezen van de juiste maat beha. In veel gevallen kun je op deze tabellen afgaan, maar niet altijd. Er zijn verschillende factoren die er voor kunnen zorgen dat je beha-maat afwijkt van de tabellen,  zoals de vorm van je borsten (puntig, rond of peervormig), je lichaamsbouw (brede of smalle rug) en de vorm van de beha.

Nog een reden waarom veel vrouwen met een verkeerde beha-maat rondlopen is dat je maat in de verschillende fasen van je leven kan veranderden. Zo heeft een vrouw gemiddeld 6 verschillende beha-maten in haar leven nodig. De oorzaken hiervan kunnen onder andere zijn het simpele feit dat je ouder wordt, zwangerschap, gewichtstoename of gewichtsafname en zelfs tijdens de menstruatiecyclus kan er ineens een verschil in cupmaat ontstaan.

De juiste maat

De omvangsmaat
Een beha bestaat uit een zogenaamde omvangsmaat en een cupmaat. De omvangsmaat wordt bepaald door je borstomtrek te meten, dit is het gedeelte dat vlak onder je borsten ligt, en deze omvangsmaat wordt ook wel de onderwijdte genoemd. De omvangsmaat bepaal je door een meetlint strak onder je borsten te houden (let op: niet afknellen!) en het is belangrijk dat je er daarbij oplet dat je het meetlint aan de voorkant en de achterkant op dezelfde hoogte houdt.

De cupmaat

Om je cupmaat te bepalen moet je de omtrek bovenop je borsten te meten, dit wordt de bovenwijdte genoemd. Je moet hierbij het meetlint over je borsten ter hoogte van de tepels houden en er wederom voor zorgen dat het meetlint aan de voorkant en de achterkant op dezelfde hoogte is. Vervolgens neem je het verschil tussen de bovenwijdte en de onderwijdte en dit doe je door de onderwijdte van de bovenwijdte af te trekken.

Is het verschil tussen de 10 en 12 centimeter, dan heb je cup AA
Is het verschil tussen de 12  en 14 centimeter, dan heb je cup A
Is het verschil tussen de 14 en 16 centimeter, dan heb je cup B
Is het verschil tussen de 16 en 18 centimeter, dan heb je cup C
Is het verschil tussen de 18 en 20 centimeter, dan heb je cup D
Is het verschil tussen de 20 en 22 centimeter, dan heb je cup DD
Is het verschil tussen de 22 en 24 centimeter, dan heb je cup E
Is het verschil tussen de 24 en 26 centimeter, dan heb je cup F

Iemand met een borstomvang van 93 centimeter en een borstomtrek van 110 centimeter heeft dus maat 95C.
De cupletter alleen zegt dus niets over de werkelijke grootte van de borsten.

Draag ik de juiste?

Bij een goede beha zit de sluiting op de wijdste stand (dus strak), ligt de beha plat tegen het borstbeen aan, lubbert niet en  sluiten de cups goed aan. Indien er plooien in de cups van de beha ontstaan is de cupmaat te groot.

Een beha hoort je ondersteuning te bieden en niet tot last te zijn, maar soms kan hij behoorlijk in de weg zitten.
Hieronder wat veelvoorkomend beha-leed met oplossingen:

Beha trekt op aan de achterkant
Zet de sluiting wat strakker, stel de schouderbandjes wat losser of probeer een smallere onderrand maat.

Hangende borsten
Trek de schouderbandjes wat aan, mijdt elastische stoffen of kies een steviger soort beha met stevige schouderbandjes.

De beugels van de beha prikken
Koop je beha een cupmaat groter (bijvoorbeeld van C naar D) of probeer een beugelloze beha.

Borsten floepen er aan de zijkant van de beha uit
Koop je beha een maatje groter of kies een beha met cups die je borsten meer bedekken.

Schouderbandjes zakken af
Trek de schouderbandjes wat strakker aan of kies een beha met wijdere schouderbandjes of waarvan de bandjes op een andere plaats zitten, bijvoorbeeld dichter bij elkaar aan de achterkant.

Borsten puilen uit de cups
Koop je beha een cupmaat groter (bijvoorbeeld van C naar D) of de omvangsmaat een maat groter.

Soorten beha’s

Klassieke beha: Een klassieke beha heeft een driehoekig basismodel en kan verstevigd zijn met beugels
Push-up beha: Deze beha’s duwen de borsten omhoog zodat deze groter lijken
Minimiser: Deze beha’s duwen de borsten plat tegen het lichaam zodat deze kleiner lijken
Balconette: Deze beha’s zijn niet zichtbaar onder kleding met een lage neklijn. De cups van deze beha hebben een halve cirkelvormige vorm en de bevestiging van de schouderbandjes is meer naar de buitenkant geschoven
Sportbeha: Deze beha’s zijn meestal gemaakt van stevige elastische stoffen met als doel de borsten zo onbeweeglijk mogelijk te houden tijdens het sporten. Sportbeha’s hebben meestal geen beugels, vaak bevatten de cups meer stof dan bij een ander model beha.


Denk je dat jij de juiste (maat) beha draagt of heb je moeite met het vinden van een geschikte beha?

7 reacties op “Draag jij de juiste beha (maat)?”

hoi, ik heb ook heel erg last van afzakkende bandjes. ik zoek al heel lang naar een bh waarbij de bandjes dichter bij elkaar staan. maar ik kan ze echt niet vinden… weet je misschien hoe zo’n bh heet, of heeft zo’n bh geen speciale naam? alvast bedankt! goed artikel trouwens! x

Ik ben eigenaresse van een lingeriewinkel. Het merk LingaDore heeft bh’s met bandjes die je aan de voor en achterkant zelf kunt stellen. Meer naar binnen of buiten.
Kijk maar eens op mijn website.
Brassière bodyfashion.
Groeten Laura Baart.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.