De eerste lentedag met een temperatuur van boven de 20 graden hebben we inmiddels achter de rug en dus beginnen de zweetklieren weer lekker te werken. Ieder mens zweet en het is een heel natuurlijk proces, maar wanneer je bijna altijd last van klotsende oksels en onaangename geurtjes hebt kan het toch een behoorlijk probleem vormen. In dit artikel een aantal tips die je wellicht wat op weg kunnen helpen naar een hopelijk wat minder zwetend bestaan.
Waarom transpireren we?
Een belangrijke functie van de huid is thermoregulering, oftewel de warmtehuishouding van ons lichaam. Een manier om ons lichaam af te laten koelen is door het afgeven van vocht dat verdampt, wat we transpireren of zweten noemen. Tegelijkertijd met transpiratievocht worden eiwitten uitgescheiden en deze worden door op de huid aanwezige bacteriën afgebroken en kunnen een onaangename zweetgeur veroorzaken. Om te beginnen transpireren we door diverse factoren, waarvan de bekendste oorzaken hormonale en emotionele invloeden zoals angst, opwinding en niet te vergeten stress zijn. Het is moeilijk om aan dit soort oorzaken echt wat te doen, maar sporten zou een goede manier kunnen zijn om te proberen het transpireren enigszins te verminderen. Dit klinkt misschien nogal tegenstrijdig, maar door te sporten ga je zweten en wordt je conditie verbeterd en door een betere conditie wordt de hartslag lager en zweet je minder. Sporten kan dus een positieve ontwikkeling op je algehele zweetproductie hebben.
Voorkom nare geurtjes
Zweet zelf ruikt of stinkt op zich niet, maar de vervelende geur ontstaat als het in aanraking komt met bepaalde bacteriën. Vanzelfsprekend is lichamelijke hygiëne en regelmatig douchen en schone kleding aantrekken daarom erg belangrijk. Als je snel en veel zweet is het aan te raden elke dag schone kleding aan te trekken, want zweetlucht blijft in kleding hangen waardoor de bacteriën nog meer gevoed worden. Wat je ook kunt doen is een shirtje onder je trui of blouse te dragen zodat deze het eerste transpiratievocht opvangen. Probeer bij veel en snel zweten zoveel mogelijk luchtige, niet al te strakke katoenen kleding te dragen en vermijd synthetische stoffen. Zwarte kleding camoufleert zweetplekken, dit in tegenstelling tot lichte kleuren en een kledingstuk als een blouse is bij veel zweten ook niet het meest geschikte kledingstuk om te dragen.
Okselhaartjes houden bacteriën vast en dus is het aan te raden de boel lekker glad te houden zodat bacteriën geen kans krijgen.
Voeding
Ook het eten wat je tot je neemt kan van invloed zijn op de mate van transpireren, zo stimuleren gekruid eten, alcohol, sigaretten en cafeïne de zweetklieren. Dit komt omdat door het gebruik hiervan de hartslag verhoogt wordt, waardoor je lichaam het signaal afgeeft om af te koelen en dus zweet gaat produceren. Mocht je dit alles niet kunnen laten staan probeer daarbij dan in ieder geval veel water te drinken om je lichaam op temperatuur te houden.
Antitranspirant
Natuurlijk kun je de alom bekende deodorant tegen nare zweetluchtjes gebruiken, waarvan er in de winkel honderden soorten te verkrijgen zijn. Veel deodorants maskeren zweetgeur doordat er een sterke parfum aan toegevoegd is, wat bij sommige mensen allergische reacties kan opwekken. Een andere optie daarvoor is Deoleen, dit is een antitranspirant die transpiratievocht op natuurlijke wijze vermindert zonder de vochtbalans van het lichaam te verstoren. Het reguleert als het ware het transpireren. Deoleen heeft een antibacteriologische werking en voorkomt daardoor de afbraak van de eiwitten die vrijkomen bij het transpireren, zodat nare geurtjes geen kans krijgen. Er is geen parfum nodig om eventuele geurtjes te maskeren, waardoor het goed te combineren is met je eigen parfum.
Deoleen bevat geen conserveringsmiddelen of kleurstoffen en bestaat uit enkel milde ingrediënten, wat de kans op allergische reacties van de huid uiterst klein maakt. Deoleen is er in de vorm van een spray en roller en is met een prijs van rond de € 6,50 wel iets duurder dan een gemiddelde deodorant, maar je doet er een lange tijd mee en hoeft niet de hele dag bij te spuiten. Zelf gebruik ik de Deoleen roller al een aantal jaar en hij zorgt er echt voor dat je gedurende de dag veel minder snel last van onaangename geurtjes hebt en je oksels langer fris houdt.
Pads
Tegenwoordig zijn er ook zelfklevende absorberende pads te koop die je geheel onzichtbaar onder je oksels plakt en vervelende zweetplekken en geurtjes onder je armen voorkomen. Ook beschermen ze je kleding tegen gele vlekken die door zweten in je kleding trekken.
Hyperhidrosis
Mocht dit allemaal niet baten en blijf je overmatig zweten zou er ook sprake kunnen zijn van hyperhidrosis, oftewel overmatig transpireren. De symptomen van deze aandoening worden veroorzaakt door overstimulering van de zweetklieren in het zenuwstelsel.
Mocht je zo’n pechvogel zijn zou je kunnen overwegen je zweetklieren door middel van botox te laten bewerken. Botox blokkeert de werking van de zenuwen die de zweetklieren prikkelen, waardoor de klieren geen zweet meer produceren. Kost een flinke duit, maar je bent zo’n vier tot negen maanden van je zweetproblemen af.
Ben jij iemand die snel en veel transpireert of heb je er niet zo’n last van?
2 reacties op “(Overmatig) zweten, wat kun je eraan doen?”
bij mij zie je het voornamelijk aan mijn voorhoofd en minder snel aan me oksel ook hen ik niet echt last van vieze geurtjes.
is een goede duidelijk artikel
Net zoals veel mensen heb ik te kampen met hyperhidrosis en het was mijn eigen strijd tegen deze aandoening die leidde tot de oprichting van Scabeau Sweatproof Underwear. Geloof me, niemand was meer gebaat met een duurzame oplossing voor overmatig zweten dan ikzelf. Scabeau T-shirts stoppen zweetvlekken, stoppen vervelende geurtjes, zijn voorzien van een ondoordringbare laag ScabeauTex, voelen aan als een 2e huid, absorberen transpiratie en houden uw bovenkleding droog en 100% vlekvrij, de ganse dag. Scabeau Sweatproof T-shirts zijn leverbaar vanaf 1 augustus 2014. Wil u deel uitmaken van onze usergroup en als eerste gratis onze producten kunnen testen? Schrijf u in via http://www.scabeau.com.