Categorieën
Beauty Lichaamsverzorging

Zo voorkom je een slechte adem

Uit onderzoek is gebleken dat maar liefst 1 op de 5 mensen last heeft van een slechte adem. Misschien ben je zelf 1 van die 5 of ken je iemand in je omgeving die niet heel fris uit zijn of haar mond ruikt. Natuurlijk hebben we er allemaal wel eens last van na het eten van gekruid eten of na het nuttigen van een paar drankjes, maar dan gaat het om een tijdelijke slechte adem veroorzaakt door eten of drinken. Een onfrisse adem is gewoon erg vervelend voor degene die er last van heeft, maar zeker ook voor zijn of haar omgeving.

Het merendeel van de gevallen van slechte adem (halitose) wordt veroorzaakt door onvoldoende hygiëne, tandvleesproblemen of restjes voedsel die zich tussen de tanden hebben genesteld. Het is heel vervelend als je zelf een slechte adem hebt, helemaal omdat je dit in de meeste gevallen zelf niet goed kunt ruiken. Het hebben van een slechte adem maakt veel mensen heel onzeker tijdens het praten met bijvoorbeeld collega’s op het werk en zelfs tegenover zijn of haar eigen partner. Op het gebied van daten blijkt uit onderzoek dat een vieze adem de grootste afknapper is, helemaal op het eerste afspraakje. Het is dus voor je sociale leven, zelfvertrouwen, liefdesleven en gezondheid heel belangrijk een vieze adem zoveel mogelijk te bestrijden.

Tips

In je mond leven wel 400 tot 500 verschillende bacteriën en zolang de ‘goede’ en ‘slechte’ bacteriën in balans zijn is er niets aan de hand. Zodra de ‘slechte’ bacteriën de overhand krijgen kan dit een slechte adem veroorzaken. Het is daarom belangrijk te zorgen voor een goede mondhygiëne en je tanden uitgebreid, grondig en minimaal 2 keer per dag te poetsen. Het is daarnaast ook aan te raden regelmatig te flossen om te voorkomen dat er restjes voedsel tussen je tanden achterblijven die onaangename geurtjes kunnen gaan produceren.

Veel mensen poetsen alleen de tanden en besteden geen aandacht aan de tong, terwijl zich daar juist enorm veel bacteriën bevinden. Vergeet dus daarom vooral niet niet je tong 1 à 2 keer per dag te schrapen met een speciale tongreiniger die de bacterielaag verwijdert. Naast speciale tongborsteltjes zijn er ook tandenborstels met een geribbelde achterkant waarmee je je tong kunt schoonmaken.

Een droge mond is een aantrekkelijke plek voor bacteriën die kunnen zorgen voor een slechte adem.
Het is daarom aan te raden altijd water bij de hand te hebben en daar regelmatig van te drinken. Zo voorkom je een droge mond en dus een slechte adem.

Bepaalde medicijnen kunnen het ontstaan van een droge mond als bijwerking hebben en daardoor een slechte adem veroorzaken. Zorg dus bij gebruik van dit soort medicijnen dat je voldoende drinkt en neem desnoods wat vaker een kauwgompje zodat je je speekselproductie wat extra stimuleert.

Maak een afspraak bij de tandarts om er zeker van te zijn dat je geen gaatjes of tandvleesproblemen hebt. Als dat wel het geval is kan dat de oorzaak van je slechte adem zijn en is het belangrijk dat dit zo snel mogelijk wordt behandelt.

Roken is sowieso smerig en ongezond, maar ook droogt het je mond uit waardoor het alles behalve fris gaat ruiken. Niet doen dus!

Wanneer je erg last hebt van een slechte adem kun je je mond af en toe spoelen met een desinfecterende vloeistof, die je bij de apotheek of drogist kunt kopen. Soms zal je slechte adem er niet mee verdwijnen, maar wordt deze gemaskeerd door de sterke etherische stoffen in het mondwater zoals menthol of pepermunt. Zorg ervoor dat je een mondspoeling niet te lang en niet te vaak gebruikt, dat is ook weer niet de bedoeling.

Zorg dat je altijd kauwgompjes bij je hebt, het liefst op basis van munt en zonder suiker want de bacteriën die verantwoordelijk zijn voor het ontstaan van een slechte adem zijn dol op suiker en dat wil je dus niet. Kauwgom is een redmiddel in situaties waarin je het idee hebt dat je adem niet zo fris meer is en bovendien bevordert het kauwen van kauwgom de speekselvorming en heb je minder kans op het ontstaan van bacteriën.

Als je al snel last van een slechte adem hebt doe je er verstandig aan gekruid eten met ingrediënten als knoflook en uien een beetje te vermijden. Overigens kan ook een gebrek aan koolhydraten tot een slechte adem leiden.

Heb jij snel last en vaak van een slechte adem?

3 reacties op “Zo voorkom je een slechte adem”

Handig artikel! Zo’n tongschraper werkt echt heel goed, sinds ik die gebruik voel ik me ook veel… frisser op de een of andere manier. Een kennis van me heeft ook last van slechte adem, maar ik heb het idee dat ze het zelf niet doorheeft. Ik vind het in zo’n geval moeilijk om te kiezen of ik er nu wel of niet iets van moet zeggen, want je kwetst diegene natuurlijk wel, maar aan de andere kant: misschien weet ze zelf wel niet dat ze onfris uit haar mond ruikt, en kan ze er iets aan laten doen als iemand het haar vertelt..

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.