Categorieën
Beauty Lichaamsverzorging

SLS en SLES in shampoos en huidverzorgingsproducten, wat doet het en hoe schadelijk is het?

De afgelopen jaren hoor je steeds meer en meer dat cosmeticaproducten vaak ingrediënten bevatten die niet goed voor onze gezondheid zijn en word je bijna overal voor gewaarschuwd. Een veelgebruikt ingrëdient in bijvoorbeeld shampoos waar ik de laatste tijd veel over hoor is SLS, oftewel Sodium Lauryl Sulfate. Ik heb eens nader bekeken wat deze stof nu precies doet, wat de eventuele gevaren er van zijn en dit heeft geleid tot een klein onderzoekje wat ik eraan koppel.

Wat is SLS?

Sodium Lauryl Sulfate of simpelweg: SLS. Deze synthetische stof vind je in 90% van de schuimende cosmeticaproducten als shampoo, douchegel, gezichtsreiniger, zeep, scrub, badschuim en tandpasta en fabrikanten voegen het toe omdat het goed reinigt en schuimt en goedkoop is. Sodium is de Engelse chemische benaming voor zout, Sulfaat is een zout van zwavelzuur en Lauryl is afkomstig van het laurinezuur uit palm- of kokosolie. Sulfaten zorgen ervoor dat een product schuimt en reinigt en hebben een emulgerend effect (emulgeren is het vergemakkelijken van het mengen van twee stoffen die normaliter niet met elkaar zouden mengen).

SLS en SLES?

Vaak wordt Sodium Lauryl Sulfaat doordat de namen zoveel op elkaar lijken onterecht verward met Sodium Laureth Sulfate. Er schijnt namelijk een vrij groot verschil tussen de twee te zijn, namelijk dat SLS vrij agressief is en diverse soortenirritatie en allergische reacties kan veroorzaken en dat SLES juist een milde variant die je in veel producten tegenkomt en in principe niet vermeden hoeft te worden. In principe niet nee, maar op veel websites word je voor zowel SLS als SLES gewaarschuwd, nogal verwarrend dus.

Gevaren van SLS

De meeste fabrikanten gebruiken SLS dus omdat het veel schuim produceert, een goede reinigende werking heeft en goedkoop is, maar wat je misschien nog niet wist is dat SLS zó sterk reinigt dat het ook gebruikt wordt om garagevloeren te reinigen en motoren te ontvetten. Er is de afgelopen jaren veelvuldig onderzoek naar het gebruik van SLS gedaan en daarbij zijn veel onderzoekers van mening dat het op lange termijn zelfs kankerverwekkend kan zijn. In combinatie met de stoffen DEA, TEA of MEA (wat vaak voorkomt) blijkt SLS op de huid carcinogeen te zijn (dit betekent dat wanneer men in contact met de stof komt, dit kanker kan veroorzaken). Men is erachter gekomen dat nadat we onze huid of haren ermee hebben gewassen SLS ongeveer vijf dagen in ons lichaam blijft. SLS schijnt namelijk gemakkelijk door de huid te worden opgenomen en daardoor in onze bloedbaan terecht te komen waarna het zich kan ophopen in het hart, de lever, de longen en de hersenen. SLS kom je tegenwoordig bijna overal in tegen, zelfs shampoos van natuurlijke merken met een BDIH keurmerk bevatten de stof vaak. Vaak staat er dan bij dat het van kokosnoot afkomstig is, om de consument ervan te overtuigen dat het natuurlijk en dus veilig is. Veelal staat SLS als eerste of tweede op de ingrediëntenlijst, wat betekent dat dat het ingrediënt is waarvan er het meeste in zit. Wanneer je de producenten van dergelijke shampoos erop aanspreekt dat er mogelijk gevaarlijke stoffen in hun producten zitten krijg je 9 van de 10 als antword dat ze daarvan op de hoogte zijn, maar er niets aan kunnen doen omdat ze die stof nodig hebben om het product te laten schuimen.

Vooral bij het gebruik van shampoo en zeep met SLS is er grote kans dat het doordringt in ogen en andere weefsels en kan dit onder andere oogirritaties, huiduitslag, haaruitval, vervelling van de hoofdhuid en allergische reacties tot gevolg hebben. Verder blijkt veelvuldig gebruik van SLS huid- en haarbeschadigingen te veroorzaken doordat het zo agressief en sterk is. Zo verwijdert het langzaam het natuurlijke beschermingslaagje van de huid en kan het ernstige ontstekingen van de epidermis (opperhuid) en het loslaten van huidlagen veroorzaken. Door het gebruik van SLS-houdende reinigingsproducten of crèmes aan te brengen bereik je dus alleen maar een zwakkere huid die meer kwetsbaar voor invloeden van buitenaf is.

By Sjanty onderzoekt
Nu heb ik er eens willekeurig wat shampoos en reinigingsgproducten bij gepakt en vind ik op praktisch iedere ingredientenlijst Sodium Laureth Sulfate. Bij een douchegel van Dove staan zelfs zowel SLS als SLES vermeld en ook een natuurlijk reinigingsproduct op kruidenbasis als Neoderma bevat SLS. Met de kennis van bovenstaande informatie ben ik nu wel erg benieuwd hoe groot het verschil tussen SLS en SLES nu werkelijk is en of ook SLES echt geen kwaad kan aangezien je dit in praktisch ieder schuimend product terugvindt. Op dit moment heb ik diverse mensen en bedrijven aangeschreven die mij hier meer over kunnen vertellen en hoop ik jullie binnenkort meer informatie en duidelijk te kunnen geven. Wordt dus vervolgd!

Q: Let jij erop of de shampoo, huidverzorgingsproducten en tandpasta die je gebruikt SLS en SLES vrij zijn? Vind je het interessant om meer over de verschillen tussen SLS en SLES en de werkelijke gevaren te weten te komen?

7 reacties op “SLS en SLES in shampoos en huidverzorgingsproducten, wat doet het en hoe schadelijk is het?”

heeeeeeeeeeel intressant!! ik ben sinds een tijdje er achter gekomen dat ik ergens niet tegen kan in shampoo’s en dacht eerst dat het door mijn haar te blonderen kwam maar het blijkt dus sls te zijn. Ik krijg gewoon jeuk op mijn hoofd(droge huid) en ik maar denken als ik maar geen luizen heb hahaha! ik heb sinds 2,5 maand ineens acne..heb ook sinds 5 maanden een spiraaltje maar ik heb ook een lange tijd een te vette creme ’s nachts gebruikt van de hema. Ik kocht toen dr. vander hoog tegen onzuivere huid maar geen verbetering, zeewier reininging van de bodyshop en dagcreme..inmiddels heel veel euro’s armer heb ik als goede tip gekregen dr. organic van de tuinen!! heb er de shampoo van en ga ook de huidverzorging maar aanschaffen! sls en parabenen vrij!!! joepie!! ook nog eens vriendelijk voor de portomonee:-)

Let op! SLS wordt veelal vervangen door ALS en dat is net zo slecht als SLS.
Dit zit ook in dr organic kwam ik achter :-(.
Volgens mij zijn Weleda producten vrij van beiden.
Maar denk ook aan zeep die je gebruikt voor je handen in de keuken en zelfs tandpasta, daar zit vaak ook SLS of ALS in.
Rotzooi is het!

Nou het valt mij op dat zelfs ‘milde’ shampoos als Neutral babyshampoo dergelijke ingredienten hebben. De laatste jaren kan ik niet goed meer tegen shampoos. Mijn hoofdhuid raakt snel geïrriteerd, het gaat jeuken, ik krijg roos. Zelfs met shampoos die mild zouden moeten zijn, zoals Neutral, gebeurt dit al na 1 of 2x gebruiken. Ik heb helaas ook nog eens een gauw vette hoofdhuid, dus ik moet mijn haar wel om de dag wassen. Sinds ik een natuurlijke shampoo gebruik heb ik nergens last meer van en is mijn hoofdhuid rustig. Als deze shampoo dan een keer op is en ik gebruik toch een paar keer wat anders, zie ik meteen dat het probleem terugkomt. Ik vroeg me al af hoe dit kon, immers heeft Neutral diverse certificaten. Maar als ik nu naar deze ingrediënten kijk, verklaart het wel een hoop..
In natuurlijke shampoos zitten veelal alternatieven voor SLS/SLES, maar deze zijn blijkbaar toch milder voor de huid.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.