Als je in de drogist voor het schap met producten die je allemaal op je lichaam kunt smeren staat is het te begrijpen dat je soms door de bomen het bos niet meer ziet. De keuze is enorm. Bodylotions, bodybutters, bodysoufflés…. Wat is het en wat moet je ermee?
Bodylotion
We beginnen met denk ik de meeste bekende van de 3 en dat is bodylotion.
Bodylotion is een heel vloeibaar product dat voornamelijk uit water (zo’n 80%) en olie bestaat. Het verschil met bijvoorbeeld een crème is dat er aan bodylotion verhoudingsgewijs meer water is toegevoegd waardoor het dus heel vloeibaar en dun is. Na verdamping van het toegevoegde water, wat je huid een verkoelend effect geeft, blijft er een heel dun laagje olie op je huid achter welke deze verzorgt, voedt en hydrateert. Naast olie en water zitten er in bodylotion ook emulgatoren (een stof die helpt bij het mengen) die ervoor zorgen dat de lotion compact en smeerbaar blijft. Om te voorkomen dat er bacteriën in je lotion ontstaan wordt er meestal ook een conserveermiddel aan toegevoegd. Het is sowieso hygiënischer om een tube of flacon te gebruiken dan een pot, omdat je dan niet steeds met je (vieze) vingers in de pot en aan het product zit.
Bodylotion werkt het beste als je het op een ietwat vochtige huid aanbrengt. De lotion trekt over het algemeen snel in en doet je huid na aanbrengst niet heel vet aanvoelen. Aan de meeste bodylotions is ook wat parfum toegevoegd zodat je naast de verzorging die het je huid geeft ook nog eens lekker ruikt. Behalve voor de verzorging van je huid kun je bodylotion ook gebruiken om een lekker bruin tintje te krijgen.
Kijk daar en wel een beetje mee uit, want voor je het weet smeer je teveel en ontstaat er een heel onnatuurlijk tè bruin of tè oranje effect en dat wil je niet!
Bodybutter is zoals de naam al zegt een boter en net zoals de boter die we op brood smeren is ook deze ‘lichaamsboter’ behoorlijk vet. Bodybutter is veel zwaarder en veel dikker van structuur dan bodylotion omdat er veel minder water in zit en is gemaakt van voedselrijke ingrediënten zoals zaad- of notenolie die je huid hydrateren en beschermen. Bodybutter is vooral geschikt voor mensen met een heel droge huid en wordt ook vaak in de winter gebruikt wanneer je huid door de kou wel een beetje extra verzorging kan gebruiken. Bodybutter hydrateert dan net even wat meer en beter dan een bodylotion.
Nadat je de bodybutter hebt aangebracht laat het meestal een wat vettig laagje achter op de je huid. Er zijn heel veel verschillende bodybutters te verkrijgen in allerlei heerlijke geuren, vooral bij The Body Shop hebben ze heel veel verschillende. Over het algemeen vind je bodybutters in een potje, maar er zijn er ook wel in een tube te verkrijgen, al zie je dat niet heel vaak. Volgens velen kan bodybutter, en dan vooral sheabutter, ook bijdragen aan onder andere het vervagen van littekens, eczeem, brandwonden en huiduitslag.
Dan nu denk ik de minst bekende van de 3: bodysoufflé. Bodysoufflé is een luchtige, opgeklopte bodybutter en door de luchtige structuur voelt het minder ‘zwaar’ aan dan bodybutter wanneer je het op je lichaam smeert.
Bodysoufflé is veel vloeibaarder dan bodybutter en smeert gemakkelijk uit.
Sommige bodysoufflés geven je huid naast verzorging ook een glanseffect waardoor oneffenheden minder opvallen.
9 reacties op “Bodylotion, bodybutter & bodysoufflé: wat is het verschil?”
ik houd persoonlijk heel erg van bodybutter! xx
Dankjewel ik lees het in 2015 haha
Ik houd van boddy butter en body lotion. Ligt dr een beetje aan wat ik koop. Ik heb in een douche pakket een boddy soufflé gehad en had geen idee wat het was dus ging het maar is opzoeken en toen kwam ik hier terecht. Ik ga het maar is uit proberen
Ik heb het zelfde
OMG ik ook wow
Ik lees dit in 2019 en heb body soufflé van de kerstman gekregen hij is inderdaad erg luchtig
Hy nu alt 2021 danku voor de uitleg en een gelukkig Nieuwjaar
Nog steeds een goed artikel:) Bedankt!
In augustus 2022 is deze vraag nog steeds actueel.
Dankjewel voor de verheldering. Groetjes uit België!