Parfum is iets wat veel vrouwen bijna dagelijks gebruiken, maar zullen er niet dagelijks bij stilstaan hoe parfum ooit ontstaan is, waar het uit bestaat en hoe je een geurtje het beste kunt testen en aanbrengen. Geen nood, in dit artikel lees je alles over de geschiedenis van parfum, de verschillende geurstadia en geurfamilies en de do’s en dont’s bij het testen en aanbrengen van een lekker luchtje.
De geschiedenis van parfum
Het woord parfum komt van het Latijnse woord per fumus dat ‘door rook’ betekent, wat slaat op de geuroffers van kruiden, planten en takken van vroeger die door de rook geur verspreidden. De Mesopotaniërs waren het eerste volk dat tijdens hun religieuze ceremoniën allerlei delen van planten en takken verbrandden waarbij geuren vrijkwamen. Ook legden zij geurende takken en onderdelen van planten in water en olie waarmee ze vervolgens hun lichaam insmeerden en ook werden deze geurende vloeistoffen gebruikt om overledenen mee te balsemen.
Ook de Egyptenaren waren zo’n 3000 jaar voor Christus al bekend met het branden van wierook, wat bij hen vooral werd gedaan bij allerlei ceremoniën. Pas veel later werd het gebruik van geur voor de Egyptenaren zo belangrijk dat ze zich van de geboorte tot aan de dood dagelijks met een lekkere geur besprenkelden en parfum zelfs mee het graf in namen. Het gebruik van geur nam op een gegeven moment zo’n belangrijke plaats in dat het bestuur van diverse Egyptische steden hun inwoners verplichtten zich tenminste eenmaal per week te parfumeren. Naar aanleiding hiervan begon zich een badcultuur te ontwikkelen die later werd overgenomen door de Grieken en Romeinen. Ook maakte men er in Egypte een ware kunst van de flesjes waarin parfum bewaard werd zo mooi mogelijk te maken. Rond 1500 voor Christus werd er voor het eerst glas gebruikt voor het maken van parfumflesjes en was een flesje parfum zelfs meer waard dan juwelen. Overigens waren het de Grieken die als eerste met echt vloeibare parfum kwamen in de vorm van geparfumeerd dierlijk vet of plantaardige olie, crèmes en poeder.
Nog wat later werden steeds meer kruiden en specerijen als peper, gember en sandalwood uit India geïmporteerd om aan parfum toe te voegen. In Egypte werd er steeds meer jasmijn verbouwd en gebruikt en ook nu is Egypte nog altijd één van de grootste leveranciers van essentiële oliën van jasmijn. In Griekenland gebruikte men voor hun parfum vooral de geur van lelies en rozen.
Het gebruik van parfum in Europa was lange tijd alleen weggelegd voor de rijke mensen die dit van handelaren uit exotische oorden kochten. Pas in de 17e eeuw kwam het zelf maken van parfum hier in Europa in opkomst. Parfum begon ook in Europa een steeds grotere rol te spelen want diverse grootheden uit de geschiedenis konden er niet zonder. Zo wilde Lodewijk XV een compleet geparfumeerd hof en kwam koningin Elizabeth I alleen op geparfumeerde plekken omdat zij onaangenaam ruikende plaatsen niet kon verdragen. Toen men in de 19e eeuw steeds meer en meer kennis van chemie ging krijgen kon de parfumindustrie zich echt gaan ontwikkelen. Er werden steeds meer nieuwe geuren ontwikkeld en ook het creëren van geurcombinaties was ineens mogelijk. Voor die tijd werd voor een geurtje namelijk slechts één bloemsoort gebruikt.
Hoe kies je een parfum?
Iedereen heeft het vast wel eens meegemaakt dat je bij je zus of vriendin een geurtje ruikt die je echt heerlijk vindt en ook meteen wil hebben. Wanneer je hetzelfde luchtje dan even later bij jezelf op spuit denk je: hmm, wat vond ik nu eigenlijk zo lekker aan dit luchtje? Dit heeft te maken met het feit dat iedere huid anders op een parfum reageert omdat geuren zich aanpassen aan de persoon die het draagt en daar speelt onder andere het huidtype, de zuurgraad van de huid en de biologische fase waarin de persoon zich bevindt een rol in. Doordat een parfum zich mengt met de lichaamsgeur kan bij de één een bepaald geurtje heel anders ruiken dan bij de ander. De zuurgraad van de huid (pH-waarde) ligt bij een normale huid rond de 5.5, daarentegen heeft een droge huid een iets lagere en een vette huid een iets hogere zuurgraad. Ook tijdens de menstruatiecyclus en zwangerschap kan de huid en daardoor ook de geur van een parfum iets veranderen. Ook je omgeving kan een geur ineens heel anders doen ruiken dan in de winkel, dit kan onder andere komen door temperatuur, luchtvochtigheid of het gebruik van air conditioning.
Geurstadia
Het duurt ongeveer 10 minuten voor je de echte geurkern van een parfum kunt ruiken, dus eigenlijk zou je daarom minimaal 10 minuten moeten wachten voor je beslist of je een geurtje koopt of niet. Vaak bestaat een parfum uit meer dan 30 ingrediënten, maar de belangrijkste geurbestanddelen van een parfum zijn onder te verdelen in zogenaamde noten: topnoten, hartnoten en basisnoten.
De eerste minuten ruik je voornamelijk de alcohol die snel verdampt en snel daarna komt de topnoot van het parfum en dit is vaak een frisse, sterke geur die erg snel vervlogen is.
Na 10 minuten tot een uur bereikt de geur de hartnoot van het parfum en dit is de eigenlijke geur die zo’n drie à vier uur blijft hangen.
Tenslotte is er de basisnoot en dit is een vaak sensuele en zoete geur en het parfum karakter geeft en die in je kleding trekt.
Geurfamilies
Door de commissie van de Franse Vereniging voor Parfumeurs, de Société Française des Parfumeurs, is een classificatie gemaakt voor de indeling van de belangrijkste geurfamilies die te onderscheiden zijn in: citrus, bloemig, varen, chypre, houtig, amber (oosters) en leer.
Citrus Deze geurfamilie bestaat traditioneel uit citrusnoten, zoals citroen, limoen en sinaasappel.
Pompelmoes, sinaasappel en citroen zijn voorbeelden van frisse citrusgeuren.
Bloemig Dit is een heel populair geurtype waarbij de geur wordt gekenmerkt door één enkele bloem.
Bekende bloemengeuren zijn roos en meibloem.
Varen/Fougere Lavendel, eikenmos, cumarine en geranium.
Chypre Frisse geuren in combinatie met meer bloemige geuren.
Bekende Chypre geuren zijn bergamot, eikenmos, ladanum en patchouli.
Houtig Bosachtige geuren zoals patchouli, ceder en sandelhout.
Amber (Oriëntaals/ Oosters) Zware, pittige geuren die lang blijven hangen zoals kaneel, vanille en amber. Sprankelende en exotische bloemen en warme en aromatische geurnoten zijn kenmerkend voor deze geurfamilie.
Leer Rook-, brand-, berken-, en tabakslucht.
Vaak kies je op basis van je karakter en persoonlijkheid voor een bepaalde geurcategorie.
Do’s en dont’s bij het testen van parfum
Ruik bij testen van een parfum niet (alleen) aan het flesje, want dan ruik je alleen de alcohol en de topnoot van het parfum.
De beste manier om een geur uit te testen is door deze aan te brengen op je huid. Doe je dat liever niet zijn er in een parfumerie natuurlijk altijd wel van die papieren teststripjes aanwezig die je kunt gebruiken, maar de geur komt echt het beste tot zijn recht op je eigen huid. Ook kun je een geur natuurlijk het beste testen wanneer je zelf geen parfum draagt, anders kun je de geur niet objectief ruiken.
Je ziet veel mensen bij het testen of aanbrengen van parfum hun polsen over elkaar wrijven, maar dit moet je eigenlijk niet doen want zo beschadig je de geurmoleculen en wijzig je de geurnoten van een parfum.
De beste plek om een geurtje te testen is door deze aan de binnenkant van je pols of de rug van je hand op te brengen.
Op het einde van de dag is je reukvermogen op zijn best en kun je dus het beste tegen sluitingstijd naar de winkel gaan om een parfum te testen.
Als je voor een schap met heerlijke luchtjes staat wil je ze natuurlijk het liefst bijna allemaal even ruiken en testen, maar onze neus kan de aroma’s op een gegeven moment niet meer van elkaar onderscheiden. Test daarom nooit meer dan drie geuren, wil je er toch meerdere ruiken kun je je neus even laten neutraliseren door aan koffiebonen te ruiken of even wat frisse lucht in te ademen.
Hoe breng je parfum aan?
Overdrijf niet
Parfum dient als subtiel geuraccent en daarom is het niet de bedoeling om jezelf in een allesoverheersende wolk van parfum te hullen. Je loopt vast wel eens iemand op straat voorbij die een hele parfumwalm om haar heen heeft die je bijna misselijk maakt en dat moet je niet willen. Bovendien kies je voor een geur die jij lekker vindt, maar een ander kan ditzelfde geurtje misschien wel ontzettend smerig vinden en zich er zelfs aan storen.
Huidtypen
Een parfum blijft het langst te ruiken op een niet te droge huid omdat bij een wat vettere huid de parfum zich met de huidvetten mengt en zich daardoor beter aan de huid hecht. Als je een droge huid hebt kun je eventueel wat bodylotion aanbrengen zodat je gehydrateerde huid de parfum en geur wat langer vasthoudt. Je kunt dan het beste een geurloze bodylotion of een bodylotion die dezelfde geur als je parfum heeft gebruiken. Sowieso kun je een parfum het beste aanbrengen nadat je een bad of een douche hebt genomen, want dan staan je huidporiën open en zal de parfum beter opgenomen worden en zich sneller verspreiden.
Waar breng je parfum aan en waar niet?
Parfum kun je het beste aanbrengen op de plaatsen waar je je hartslag kunt zien of voelen, dus op je polsen, de binnenkant van je ellebogen, je knieholten, je hals en je decolleté. Op die plekken liggen je aderen net onder de huid en deze plekken worden het eerste warm en verspreiden daardoor de geur. Het is aan te bevelen slechts een paar van deze punten te kiezen en niet allemaal, want dan wordt het een beetje teveel. Houd je parfumflesje op zo’n 15 tot 20 centimeter afstand van je huid wanneer je je luchtje op gaat spuiten, zo wordt de geur over een wat grotere oppervlakte van je huid verdeeld. Wat je ook kunt doen is wat van de parfum in de lucht sprayen en er vervolgens doorheen lopen, zo krijg je een wat subtielere geur over je heen.
Spuit parfum nooit direct op je kleding want dit kan vlekken veroorzaken en bovendien kunnen stoffen nogal verschillend op de geur reageren.
Laat je parfum intrekken
Geef het geurtje de tijd om goed in je huid te trekken en doe na het aanbrengen niet meteen je kleding aan.
Je kleding zal namelijk een deel van de parfum absorberen voor het goed in je huid is getrokken.
Pas op met allerlei geuren door elkaar
Je shampoo, douchegel, bodylotion en deodorant laten vaak allemaal verschillende geuren achter en als je daarbij parfum gebruikt kan het een allegaartje van geuren worden. Wat je kunt doen is douchegel, bodylotion en indien aanwezig deodorant uit dezelfde lijn van je parfum gebruiken zodat alles hetzelfde geurtje heeft.
Warm of koud weer
Als het wat warmer is gaat je parfum langer mee en is de geur sterker dan wanneer het koud is. Op warme dagen kan een zware parfum daarom vaak wat te heftig zijn en kun je er beter wat minder van op doen of voor een wat lichter geurtje kiezen. Ook kun je er voor kiezen in de zomer sowieso een wat lichtere parfum te gebruiken en in de winter een wat zwaardere.
Wat is jouw favoriete parfum en op welke plekken breng jij het aan?
5 reacties op “Alles over parfum & tips voor het gebruik ervan”
goh, het valt me nu op dat iedereen het over parfum heeft ;p
Mijn favoriete parfum is Tommygirl van Tommy Hilfiger. Overheerlijke, niet overdreven geur.
AVRIL LAVIGNE.
ik heb allebei haar parfurms en ze zijn echt geweldig!
Miss dior Cherie!
White Kiss van Naomi Campbell
Bel er helemaal verliefd op ruik er 40x per dag aan ;p
Ik spray het vooral op de binnenkant van mn pols, en soms op mn hals als ik bijv. een feestje heb ofzo.