‘Zo, nachtje doorgehaald? Weinig slaap gehad zeker?! Wat zie je eruit, slecht geslapen?’ Hoe vervelend is het als je dat bijna dagelijks aan moet horen wanneer je last van wallen of donkere kringen onder je ogen hebt terwijl je iedere nacht netjes acht uur slaapt. Je kunt je er behoorlijk onzeker door gaan voelen en het idee hebben dat mensen je constant aanstaren omdat je er zo moe of slecht uitziet.
Hoe ontstaan wallen
Veel mensen hebben last van wallen en er wordt bijna altijd gedacht dat het door slaapgebrek of vermoeidheid komt, terwijl dat eigenlijk zelden de hoofdoorzaak is. Helaas ligt de oorzaak bij het overgrote deel van de mensen die wallen hebben namelijk in de erfelijkheid. Wanneer je een vader, moeder, opa of oma hebt die ook op jonge leeftijd al flinke wallen had is de kans groot dat jij ze van hem of haar gratis en voor niets hebt overgenomen. Bij deze erfelijke vorm van wallen is er vaak sprake van vochtophoping waardoor de huid onder de ogen wat uitgezakt is en gaat hangen. Op een gegeven moment verliest de wand van de haarvaten haar stevigheid en wordt deze slapper waardoor het de afvalstoffen nog maar moeilijk kan afvoeren. Er ontsnapt dan water dat de weefsels binnendringt en zich daar gaat ophopen waardoor er een vochtophoping (dus een ‘wal’) ontstaat.
Naast de erfelijke factor kunnen wallen ook ontstaan door vochtophopingen doordat je misschien niet genoeg (water) drinkt. Door veel of in ieder geval genoeg (water) te drinken stimuleer je een goede nierafscheiding dat ervoor kan zorgen dat je minder snel last van wallen hebt. Ook roken, stress en een teveel aan slaapgebrek hebben een slechte invloed op je huid en kunnen ervoor zorgen dat je sneller wallen krijgt.
Hoe ontstaan donkere kringen
Nog een veelvoorkomend probleem bij de huid rondom de ogen zijn donkere kringen. Ook het ontstaan van donkere kringen is te wijden aan aantasting van de wand van de haarvaten waardoor deze zijn rek verliest. Er ontstaat dan een lek en ophoping van bloedpigmenten in het omringende weefsel wat gepaard gaat met een verminderde haarvatcirculatie waardoor de plooien onder de oogleden een paars- of blauwachtige kleur krijgen. Onder andere vermoeidheid en stress hebben een negatieve invloed op je bloedsomloop dat ervoor zorgt dat de kringen onder de ogen blauw en donker worden. Door diezelfde vermoeidheid en stress kan je huid vaak wat bleker worden en worden die onderliggende bloedvaten ineens veel duidelijker zichtbaar. Donkere kringen onder je ogen zijn dus eigenlijk de bloedvaatjes onder je ogen die zichtbaar zijn doordat je een wat bleke en dunne huid onder je ogen hebt. Wat ook voorkomt is dat sommige mensen veel pigment in de huid onder hun ogen hebben waardoor ze standaard donkere kringen hebben.
Wat kun je proberen
Helaas kun je die ellendige wallen en donkere kringen niet met een wondermiddeltje als sneeuw voor de zon doen laten verdwijnen, maar er zijn wel wat huis-tuin-en-keuken trucjes om ze wellicht enigszins wat te verminderen. Voor mensen die flinke wallen hebben als gevolg van erfelijke factoren is de kans groot dat deze trucjes waarschijnlijk helaas niet zoveel zullen doen. Eigenlijk zijn er voor deze mensen slechts twee opties: lekker jezelf zijn, er vrede mee hebben en de boel de boel laten of wanneer je er echt mee zit en je er enorm aan stoort kun je er voor kiezen je wallen met een operatieve ingreep te laten verminderen/verwijderen.
Let op je voeding
Zorg dat je voldoende mineralen en dan vooral kalium binnenkrijgt, want kalium helpt de vochthuishouding in het lichaam te reguleren. Kalium komt veel voor in bijvoorbeeld aardappelen, groente, fruit en yoghurt.
Vooral fruitsoorten als abrikozen, bananen, noten, zwarte bessen, kiwi, pruimen, rozijnen, vijgen, dadels, druiven, kersen, meloen en gedroogde vruchten zijn rijk aan kalium. Qua groenten zijn onder andere spinazie, venkel, champignons, artisjok, broccoli en bieten kaliumrijk.
Sommige voedingproducten als suiker, vlees, vis, wit brood, kaas, boter en eieren laten na de vertering een zuurvormend restant over en dit teveel aan zuren zou een negatief effect op de vorming van wallen kunnen hebben.
Reinig je huid goed
Een goede huidverzorging is sowieso belangrijk, maar ook voor het voorkomen of verminderen van wallen. Laat bijvoorbeeld nooit make-up resten op je gezicht zitten als je gaat slapen, want dit kan je ogen gaan irriteren en wallen doen opzetten.
Keep it cool
Je hebt grote kans dat je wallen een stuk minder zichtbaar zullen zijn als je er even een koud washandje of wat ijsblokjes tegenaan houdt. Door de kou trekken de bloedvaten in je huid samen met als gevolg dat het vocht langzaam wordt afgevoerd. Wat je ook kunt doen is twee theelepels in de vriezer doen en deze even op de huid onder je ogen leggen. Zorg wel dat er een stukje keukenrol tussen je huid en de lepeltjes zit en laat ze niet te lang op je huid liggen, zo’n 30 seconden is lang genoeg.
Komkommer
Leg twee dikke plakken komkommer ongeveer een half uurtje in de koelkast en doe ze daarna 5 minuutjes op je ogen. Komkommer zorgt er namelijk voor dat de (meeste) zwelling wegtrekt.
Kamillethee
Leg zo’n 10 minuten 2 koude zakjes kamillethee op je ogen, dit kan soms wonderen doen.
De kou zorgt ervoor dat de bloedvaten samentrekken en de kamille heeft een verzachte werking.
Masseren
Een eenvoudig, snel en goedkoop middel om je wallen een beetje in te laten slinken is door ze voorzichtig met je vingertoppen te masseren. Begin in de onderkant in je ooghoek en druk met je vinger drie secondes zachtjes op de huid. Beweeg je vingers nu opzij en doe hetzelfde en werk zo de hele onderkant van je ogen af. Op deze manier kunnen de afvalstoffen onder je ogen afgevoerd worden.
Camoufleren
Hoewel veel cosmeticamerken flink hun best doen jou te laten geloven dat ze je wallen en donkere kringen met hun nieuwste uitvinding kunnen laten verdwijnen kunnen crèmes en gels de huid niet dikker maken, noch de bloedvaten minder zichtbaar maken. Zo introduceerde Garnier zo’n 2,5 jaar geleden de Nutritionist Cafeïne oogroller waarmee geklungel met komkommerschijfjes en theezakjes op je ogen tot het verleden zouden behoren. Deze oogroller zou wallen en donkere kringen rondom je ogen grondig te lijf gaan door ze te masseren en je er als herboren uit laten zien. Ook ik trapte in deze truc maar helaas deed het voor mij weinig, of eigenlijk niets.
Eigenlijk zit er niets anders op dan die wallen en donkere kringen simpelweg zoveel mogelijk te camoufleren. Dit kun je het beste doen met een concealer die net een tintje lichter is dan je huid of die lichtroze of oranje van kleur is. Donkere kringen hebben namelijk een blauwe of paarse kleur en met het oranje of lichtroze neutraliseer je die blauwe ondertoon. Ook een optie is de aandacht op je ogen te vestigen door deze lekker aan te zetten met mascara waardoor ze groter lijken en zo de aandacht een beetje wordt weggeleid van je wallen.
Heb jij last van wallen en/of donkere kringen? Zijn deze het gevolg van erfelijke factoren denk je, of niet?
Wat heb je allemaal al geprobeerd om ze wat te verminderen of laten verdwijnen?
7 reacties op “Help, ik heb……….. wallen!!”
All about eyes serum van Clinique werkt fantástisch! 🙂
Ik heb last van donkere kringen, echt heeeel erg! Zit bij mij in de familie helaas..
Camoufleer het dan ook dagelijks!
Ja,Clinique is een hele goede merk
het word veel aangeraden er zitten veel goede mirirale stoffen in enz.
Ga voor meer Info naar http://www.clinique.nl/
Thanks ik heb dit altijd al willen weten
ik heb last vn wallen die tips enzo helpen echt goed zeg
ook ik heb er erg last van , vreemd genoeg vooral in de winter.
ook veel geprobeerd maar een sucses .
nu zet ik een nerd bril op ( die valt er precies op ) en zie er frisser uit .
en wat wel helpt zijn die koffiepads die je gebruikt heb bewaren in de koelkast (doosje)
en sochtends even erop leggen .
ik slaap op mijn rechterzij en die kant is het ergst , schijnt dat je op je rug moet slapen en niet op je zij .
als het weer zomer is zie ik er veel stralender uit .
vandaar dat de winter mij te lang duurt .
Sperti. Mensen zeggen snel dat dat nergens op slaat of dat het vies is, maar het werkt enórm goed. Denk maar eens na over hoe Sperti op jouw achterste werkt.. het zorgt dat vochtophoping verdwijnt. 😉