Buiten is het guur & nat, binnen wil je opwarmen en energie opdoen om de kou te kunnen trotseren.. Wat helpt dan beter dan een dampende kop soep bomvol vitaminen & voedingsstoffen?
“Minestrone” noemen ze het in Italië, waar ze deze soep maken van de restjes die ze over hebben na een week heerlijk te hebben gegeten. Dit recept is dan ook geen voorschrift, maar een idee, inspiratie of voorbeeld. Doe ermee wat je wilt!
Een minestrone bestaat in feite uit een aantal componenten waarin je keuzes kunt maken:
- De basis voor de soep is uiteraard water, vaak met tomatenblokjes en tomatenpuree. Afhankelijk van het aantal personen en de verdere ingrediënten die je gebruikt, kies je de hoeveelheden.
- Vervolgens kies je alle groenten die je wilt gebruiken. Zorg in ieder geval dat je de groenten in hapklare stukjes snijdt, maar houdt ze wel wat aan de grove kant. Dat is nou net wat een minestrone zo lekker maakt! Natuurlijk kun je ook voor kant-en-klare soepgroenten kiezen.
- Je hebt ook nog de keuze om vlees (bijvoorbeeld soepballetjes), kip of vis (bijvoorbeeld een blikje tonijn) of zelfs een eitje toe te voegen.
- Ook kun je pasta, rijst, vermicelli, linzen, kikkererwten of bonen toevoegen. Vooral bonen maken de typische Italiaanse minestrone: doordat ze een beetje uit elkaar vallen, werken ze als bindingsmiddel voor een stevige soep!
- Tenslotte is een ontzettend belangrijke stap het kruiden! Het ideale van soep is dat je deze in een handomdraai telkens anders kunt maken, door simpelweg andere kruiden te gebruiken. Omdat het een Italiaanse soep is, zijn uiteraard Italiaanse kruiden aan te raden: basilicum, oregano, rozemarijn. Alle kruiden zijn echter mogelijk: laat je fantasie de vrije loop!
Zorg er in ieder geval voor dat je de ingrediënten in een logische volgorde toevoegt: bloemkool moet bijvoorbeeld langer koken dan taugé. Het is dus een kwestie van kiezen, in een logische volgorde en tijdspanne toevoegen en kruiden. Vervolgens een tijdje heerlijk laten pruttelen om de smaken goed tot hun recht te laten komen. E finalmente: genieten!
Zoals we allemaal wel weten eten Italianen heel natuurlijk. Deze soep is daar een perfect voorbeeld van: na een hele week overheerlijke maaltijden geserveerd te hebben, komt de klapper door alle restjes samen te voegen in een smaakvolle minestrone. Natuurbesparend, kostenbesparend, maar zeker niet smaakbesparend!
Warm jij vanavond je handen om een dampende kom minestrone?
Één reactie op “Minestrone”
Deze soep ken ik niet.
Maar het klinkt heel goed.