Warme zomeravonden vullen we met tafelen samen met vrienden en familie. Heerlijke kleine tapasgerechtjes waaronder deze pittige gehaktballetjes in vers gemaakte tomatensaus. Dit gerecht lusten we allemaal wel, deze klassieker moet zeker in je receptenboek komen. Een heerlijk hapje.
“Albóndigas” horen absoluut thuis in de Spaanse keuken. Deze tapas zie je op elke menukaart voorbij komen. Voor ons Nederlanders kun je het vertalen als gehaktballetjes in verse tomatensaus, dit recept laat zien dat lekker niet moeilijk hoeft te zijn. Je kunt deze gehaktballetjes met alle soorten vlees maken zoals: varkensgehakt, rundergehakt of lamsgehakt. Wij gebruiken de magere variant en gebruiken rundergehakt. Ook met de saus valt eindeloos te variëren, je kunt ervoor kiezen om een romige tomatensaus te maken of juist een lekkere pittige.
Je kunt dit gerecht makkelijk één dag van tevoren bereiden. Bewaar de gehaktballetjes in de saus afgedekt in de koelkast. Verwarm de gehaktballetjes voor het serveren in 15 minuten op laag vuur en roer regelmatig.
Ingrediënten voor 16 stuks
- 500 gram ontvelde tomaten
- 1 el olijfolie
- 1 ui gesnipperd
- 2 tenen knoflook
- ½ chilipeper
- 1 el oregano
- 200 ml droge witte wijn
- 100 ml water
- Peper en zout
- 250 gram rundergehakt
- 1 tl paprikapoeder
- 1 el grove mosterd
- 1 sjalot
- 1 ei
- Paneermeel
Benodigdheden
Hapjespan, kookpan, mengkom, snijplank, mes, schuimspaan
Bereidingswijze
Om de tomaten te ontvellen, breng je een pan met water aan de kook. In de tomaten snijd je met een mesje een kruisje, dit doe je bovenop of onderop de tomaat. Neem een schuimspaan en doe hiermee de tomaten in het kokende water. Je kookt de tomaten voor maar één minuut, dit noem je blancheren. Spoel daarna de tomaten af onder koud water en laat even rusten voor een paar minuten. Het velletje van de tomaat zal nu loskomen en zo kun je makkelijk het velletje van de tomaat afhalen.
Meng mosterd, ei, de fijngesnipperde sjalot, paneermeel en de paprikapoeder door het gehakt en meng met de handen goed door elkaar. Draai balletjes van het gehakt.
Verhit de olijfolie in een hapjespan, bak de gesnipperde ui, chilipeper en knoflook even kort aan. Snijd de ontvelde tomaten in stukjes en voeg deze toe, bak deze voor enkele minuten mee.
Voeg de wijn en het water toe en roer alles goed door elkaar. Breng de saus op smaak met peper en zout en voeg de oregano toe.
Voeg de gehakballetjes toe en laat de saus ongeveer 20 minuutjes zachtjes koken. Zo worden de gehaktballetjes gaar gesmoord.
Dit recept is heerlijk voor bij de borrel maar je kunt er ook een heerlijke maaltijd van maken. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld heerlijke gegrilde courgette en eet de gehaktballetjes lekker met wat pasta erbij.
Één reactie op “Albóndigas”
Wat ziet dat er heerlijk uit…..mmmmmmmmmmmmmm
Wat kan ik ipv paprikapoeder gebruiken?\