H&M, C&A en WE stoppen allemaal met het gebruik van angorawol. Misschien hebben jullie het filmpje over de angorakonijnen wel voorbij zien komen. Een vreselijk filmpje waarop te zien is hoe de vacht van konijntjes wordt getrokken. Na het rondgaan van dit filmpje besloten de modeketens te stoppen met het gebruik van angorawol.
De konijnen die op het filmpje te zien zijn, zijn speciale angorakonijnen. Van de vacht van die konijnen wordt angorawol gemaakt. De manier waarop die wol wordt verkregen is vreselijk. Het filmpje zullen we jullie besparen, maar diervriendelijk is het absoluut niet. Angorawol wordt normaal gesproken van de konijntjes afgeschoren. In dit geval wordt het vachtje van het arme dier afgetrokken. Dit gebeurt in China, daar zeggen ze dat plukken goedkoper is en de haren langer zijn. Onacceptabel natuurlijk en zo vinden ook de modeketens.
H&M geeft aan dat er in hun collectie niet veel gebruik wordt gemaakt van angorawol. Vaak zijn de kledingstukken maar deels gemaakt van angora. Mocht je een kledingstuk hebben waarin de wol is verwerkt, mag je deze terug brengen naar de winkel. H&M zal dan geld terug geven.
Maar liefst 90 procent van de angorawol komt uit China. Daar zijn geen regels voor het houden van dieren en dus ook geen straf op dierenmishandeling. Hopelijk schudt het filmpje mensen wakker en komt er nu wel straf op dierenmishandeling. H&M neemt in ieder geval het goede voorbeeld en vindt het onacceptabel hoe de konijnen worden behandeld. Het modeketen gaat nu alle boerderijen langs die de wol produceren. Voorlopig is de productie gestaakt en zijn er geen kledingstukken met angorawol in de winkels te vinden.
Wat vinden jullie, hebben H&M en de andere modeketens goed gehandeld?
5 reacties op “Geen angorawol meer”
gelukkig!
Heel goed dat ze hiermee stoppen!
Geweldig dat dit naar buiten komt. Hebben jullie ook dat stuk op tv gezien over die Nederlandse vrouw die ook angorakonijnen heeft, en ze knipt, en er truien van breit? Zij was een echt konijnenvrouwtje 😛
Heel mooi om te zien dat het ook zo kan.
Dat ze ook maar stoppen met verkoop van donsjassen en donsdekens. Dons wordt ook verkregen door het plukken van levende ganzen met bloedende wonden tot gevolg.
Zeker goed gehandeld, zo naar hoe blijkt dat dit soort dingen toch nog heel vaak gebeuren. X